Ik wil bij de misdienaars


Lijkt het je leuk om de pastor te helpen tijdens de vieringen op zondag? Dan is het misschien wel iets voor jou: misdienaar worden!

Wat is een misdienaar ook alweer?
Als misdienaar heb je een heel belangrijke taak in de kerk! Want je helpt de pastor tijdens de viering. Bij het voorlezen van het evangelie kom je er met een brandende kaars bij staan, bij het klaarmaken van het altaar draag je de kelk, hostieschalen en brood en wijn aan, je belt op belangrijke momenten in de viering, je haalt de hosties uit het tabernakel en je helpt om alles weer op te ruimen. Acolieten (oudere misdienaars die het Vormsel hebben gedaan) mogen ook helpen bij het uitreiken van de Communie en het klaarmaken van het wierookvat. Je draagt daarbij speciale kleding. Zowel jongens als meisjes kunnen misdienaar worden. Je kunt misdienaar worden in de kerk van Elst, in de kerk van Huissen Stad of in de kerk van Driel.

OK. Maar hoe word ik het?
Misdienaar kun je worden als je je Eerste Heilige Communie hebt gedaan. Als je je aanmeldt, wordt met jou en eventuele andere nieuwe misdienaars dan een afspraak gemaakt om een keer te oefenen in de kerk. Pas daarna mag je zeggen of je echt misdienaar wilt worden.

O. Moet ik dan elke week in de kerk zijn?
Nee, je kunt zelf aangeven wanneer je kunt. Daar wordt bij het maken van het rooster rekening mee gehouden.

Wat kost het?
Niks natuurlijk, we zijn in de kerk allang blij dat jij misdienaar wilt zijn. Sterker nog, we geven jou er iets voor terug: een spetterend dagje uit, eenmaal per jaar. We gaan dan naar de Tarcisiusdag (misdienaarsdag) in Utrecht of we organiseren zelf een gezellig uitje. Maar ook is er in Elst geregeld een soos voor de misdienaars. Ze kunnen daar lekker chillen in hun eigen jongerenhome, iets drinken en een spelletje doen. Ook Sinterklaas vieren we samen, en eenmaal per jaar gaan we heerlijk gourmetten.

Klinkt leuk allemaal. Maar bij wie moet ik zijn als ik misdienaar wil worden?
Aanmelden is heel simpel, namelijk door te bellen of te mailen met pastor Victor Bulthuis.
Marjolein Bijkerk, begeleider van de misdienaars in Elst, kan je meer vertellen als je in Elst misdienaar wilt worden. Haar e-mailadres is marbijkerk@gmail.com.
Wil je misdienaar worden in Huissen Stad dan kan Jan Wannet je verder helpen. Je kunt hem bellen, tel. 06-13 80 03 66 of mailen wannetjan@gmail.com
Wil je in Driel meedraaien met de misdienaars, dan kun je bellen of mailen met Margreet Altink, tel. 026 - 474 24 84 of margreetaltink@hotmail.com

En wat als het me wel leuk lijkt, maar ik het nog niet zeker weet?
Pastor Victor Bulthuis kun je altijd aan zijn jasje trekken, als je hem tegenkomt. Maar je kunt hem ook bellen tel. 0488 - 452 653 of mailen vbulthuis@rkparochiemariamagdalena.nl
Uitje misdienaars en acolieten parochies St. Benedictus en De Levensbron (Museum Orientalis en pannenkoekenrestaurant De Heksendans)


Tarcisusdag (misdienaarsdag van het bisdom Utrecht) 2014